Chovná stanice maďarských ohařů

AKTUALIZACE 2014

27.01.2014 10:43

Na léto 2014 plánujeme vrh D ... zatím čekáme na správný čas. Matkou plánovaného vrhu bude Adina z Králova dvora. 

************************************************************************

 

Rok 2013 se nesl v duchu praktického využití našich psíků na společných lovech. Sezona začala lovem divokých holubů, hřivnáčů, kdy naši psi dohledávali a přinášeli ulovenou zvěř. Tento lov praktikuji hlavně ve velkých vedrech, což není pro psy zrovna echt, ale když se loví tak jdou veškerá úskalí spojená s počasím bokem. V září jsme přešli na lov kachen nejen u nás v honitbě.  Po dlouhé době jsem zavítal na hon do Orlova u Jistebnice, kam mne pozval můj strýc jeden den jako psovoda, druhý den i jako střelce. Většinu místních znám od útlého mládí, kdy jsme do Orlova jezdili s mým dědou a babičkou. Psy jsem vystřídal za tyto dva dny tak, že Adi jakožto „vodní krysa“ absolvovala oba hony. Místní výkon našich psů někteří z domorodých myslivců velice oceňovala, což mne zahřálo u srdce. Chvála padala hlavně na práci Sisi, která jakožto „starý matador“ nikam nechvátá, všechno ověří, zbytečně nenamáhá nohy a pracuje hlavně nosem.

Další chvála padala na práci naší Adi a práci Bory našeho kamaráda Míry Lindy na kachním honu u Nové Včelnice.  Byli jsme zde na honu ještě s přáteli z Prahy a z Francie. Pár místních myslivců pokyvovalo hlavami se slovy „Chlapi vám ti maďaři makaj. To je paráda.“ Největší zátěž nejen pro psy přišla při honech na kachny na našem rybníku Kamenný. Na tomto rybníku musí psi v kuse skoro celou leč, tedy přibližně hodinu a půl, plavat, aportovat a prorážet rákosí. Pán zatím prochází v holinkách prsačkách okolo rákosí. Na těchto honech si psi opravdu dobře zapracují a svědčí o tom i náležitá únava.

Po kachnách přichází hon na drobnou, bažanty a zajíce. Zde musím vyzdvihnout práci holek na poplatkovém bažantím honu u Mladé Vožice. Na ten jsme byli pozváni na výpomoc od sousedního mysliveckého sdružení. Na honu byl kromě naší Sisi a Adiny ještě jeden maďar. Místní hospodář ocenil práci holek a opět ho zaujala precizní práce Sisi.

Spolu s Jíťou a celou rezavou smečkou jsme ještě dvakrát pomáhali na poplatkových lovech v bažantnici Prátr, kde si psi pěkně mákli.

Na honu v nedalekém Komárově předvedl Astor se Sisi, že se umí vypořádat i přítomností černé zvěře v leči. Tento hon, kombinovaný s naháňkou, se málem stal osudným naší jezevčici Kety, která se při hledání v leči málem utopila v místních blatech, když se zamotala do trávy. Zde patří veliký dík střelci, který Kety zachránil, když šel zrovna okolo tohoto nešťastného místa. Tento jeho čin byl samozřejmě po zásluze „potrestán“ večer při posezení v hospodě J

Prostě jsme si loveckou sezonu 2013 patřičně užili, každý z našich psů mohl předvést co v něm je a my se můžeme jenom těšit na sezonu další….

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode